De grootste bank van Zwitserland, UBS, kiest het Duitse Frankfurt als plek om haar Europese hoofdkwartier te vestigen. Ook bereidt de bank zich voor op een zogenoemde no deal-Brexit, zegt bestuursvoorzitter Sergio Ermotti van UBS.
Op Bloomberg TV zei Ermotti dat de bank ernstig rekening houdt met een chaotische Brexit. De verhuizing naar Frankfurt moet in dat licht worden gezien.
Maar, zo zei Ermotti tegen Bloomberg, hoewel Frankfurt de belangrijkste “hub” van UBS wordt, zal de bank gewoon in verschillende EU-landen operaties hebben. De bank blijft ook zaken doen vanuit bijvoorbeeld Parijs, Milaan en Madrid.
“Het financiële systeem gaat er nu al vanuit dat er geen overeenstemming bereikt wordt”, zei Ermotti over de Brexit-onderhandelingen. Ermotti verwijst daarmee naar een no deal-Brexit, het zwartste scenario waarin het VK uit de EU vertrekt zonder enig arrangement of concrete afspraken over de handelsrelatie met de EU na de Brexit.
“Wat er verder ook gaat gebeuren, het maakt de hele zaak er niet goedkoper op”, zei hij. UBS gaf eerder aan dat de noodplannen voor de Brexit de bank om en nabij de 100 miljoen dollar gaan kosten.
Nagenoeg alle grote financiële instellingen zijn gedwongen om hun Europese strategieën te herzien, nu de Brexit eraan komt. Dit betekent namelijk ook dat het lastiger wordt om vanuit Londen ongehinderd zaken te doen in EU-landen.
Dankzij speciale paspoortregels kunnen financiële instellingen hun producten en diensten binnen het 28-leden tellende Europese handelsblok onder één en dezelfde licentie slijten. Dit paspoortsysteem is onlosmakelijk verbonden met het EU-lidmaatschap en lidmaatschap van de interne markt. Dat verdwijnt op het moment dat het VK de Europese Unie verlaat. Een aparte licentie om in elk land zaken te doen zou het alternatief zijn.
Ermotti zei niet hoeveel UBS-functionarissen het VK zullen verlaten, hoewel verschillende bankiers de afgelopen week hebben gezegd dat het aantal werknemers dat Londen verlaat na een de Brexit lager uitvalt, dan aanvankelijk verwacht.
Eerder waarschuwden verschillende banken dat bij een Brexit duizenden banen verplaatst zouden worden - nu lijken die prognoses overtrokken te zijn.